Startsida SV

Bildspel: 

KÖKART 3
KÖKART karta
KÖKART 2
KÖKART 1

Artister

OAS1 (AX)

Side stage

fredag 24.8 00.45

OAS1 är när Anton bryter sig loss & spelar solo från sin duo OAS. Allt började på ett löpband i Lillehammer, Norge och en fet låt i hörlurarna.

Tanken på den dåliga musiken som alltid spelades ute på klubben gjorde honom ännu mer svettig. DJ-karriären var ett faktum - någon måste ta ansvar!

Lyssna på OAS på Soundcloud

DJ Iggy Popeda (FI)

Side stage

fredag 24.8 20.00

DJ Iggy Popeda (i samarbete med Creat) tar dig på en musik resa runt vår planet och ut i det okända. Han har tidgare spelat på en tango festival i Norge, stakes you on a musical trip around the planet and into the unknown. He has played at a tango festival in Norway, street food evenemang i Helsingfors, stumfilms klubb i Stockholm och även vid ett öppningsfesten av en tunnel för fotgängare i Iisalmi. Nu kommer han till Kökar och lovar att spela noggrant utvalda vinyler för just dig - Kom och njut av resan! 

Besök Creats hemsida här

Speltider:
24.8. kl. 20.00
24.8. kl. 22.45
25.8. kl. 17.00, 19.00, 21.15, 22.45

 

Bromander (AX)

Huvudscen

fredag 24.8 21.15

Sommaren 2017 släppte Staffan Lindström från Åland Islands sitt självproducerade debutalbum "Du sköna nya värld" under artistnamnet Bromander. Popmuzik skrev "Resultatet här är skön 70-tals doftande sommarpop kryddad med Hellström-trumpet", om singeln "Vargata kroken".

Med texter och musik om hopp och förtvivlan skapar Bromander sitt eget musikaliska universum som berör publiken.

Lyssna på Bromander på Spotify

The Hearing (FI)

Huvudscenen

fredag 24.8 23.15

När du stänger ögonen och fokuserar på endast ett sinnesintryck, blir upplevelsen starkare och större. Du förnimmer värmen och harmonin i sången, de nyckfulla popmelodierna, rörelsefyllda rytmerna och den mäktiga närvaron.

 

Bakom artistnamnet The Hearing står Helsingforsmusikern Ringa Manner. Dagdrömmare, romantiker, nörd, rockare och musikentusiast…

Lyssna på The Hearing på Spotify

Gärigheter (SE)

Side stage

lördag 25.8 00.45

Gärigheter är en kreativ plattform som fokuserar på att bygga relationer med öppna och framåt-tänkande företag, som vill öppna dörrar för nästa generations kreativa huvuden. Det kvinnliga kollektivet arbetar hårt med att inkludera minoriteter i deras kamp för en bättre och mer hållbar framtid.

Musik är ett universellt språk. Det är identitet. Det ger oss hopp, glädje, sorg och ibland används det även som ett sätt att överleva. Det skapar minnen, men för även människor tillsammans och för oss känns det lika viktigt som andning. Förvänta er en bred blandning av alla hiphopgenrer och en mix av framtida beats med bailefunk. Med både nya utgåvor, klassiker och underground lovar de att skapa en musikupplevelse som ingen annan.

 

Roxy Jules (DK)

Huvudscen

lördag 25.8 18.00

Roxy Jules balanserar på en skarp kant mellan något väldigt bräckligt och poröst samt något med mycket brus och vågat. Låtarna baseras sig på förvrängda gitarrer, elektroniska trummor, kusliga noter och Julie Runas fängslande sång och texter. Roxy Jules utmanar lyssnare med musikalisk komplexitet, där kontraster ständigt strider mot varandra.

Bakom namnet Roxy Jules hittar du danska musikern, sångaren och kompositören Julie Runa.
Hennes musik har beskrivits som ett kärleksbarn av The Kills och PJ Harvey.

Musiken talar ett eget språk och visar hur skönhet och råkraft kan interagera på bästa möjliga sätt.

Lyssna på Roxy Jules på Spotify
 

 

Toi Let (SE)

Huvudscen

lördag 25.8 20.00

Malmöisk surf-garage, så kan man beskriva Toi Lets musik. Den tidigare trion, numera kvartett, bjuder på ett sound som svänger mellan krautigt och poppigt, noise och precision! ”The Essential ToiLet” släpptes under 2017 på Rundgång Rekords – och är precis som namnet antyder: ett samlingsalbum. Om du inte har bevittnat Toi Let med dina öron eller ögon förut – så ber vi er ödmjukast att inte missa chansen!

Lyssna på Toi Let på Spotify

Izabell (NO)

Huvudscen

lördag 25.8 21.45

Izabell gör melodisk hiphop och är känd för sitt avslappnade flow över tunga bas beats. År 2014 debuterade hon med singeln "Ka vet du" som inkluderades på soundtracket av filmen Haram. Hon har blivit krönad landets bästa kvinnliga rapper av NRK P3.

År 2015 släppte hon sin debut EP "Honning & Aske". Hon var även med i det stora samarbetstet av hitten "Attitudeproblem" med Silvana Imam, Bendik, Julie Bergan, Stella Mwangi, Christine.

Lyssna på Izabell på Spotify

Shivan Dragn (FI)

Huvudscen

lördag 25.8 23.30

Shivan Dragn är solo projektet av Artturi Taira, en Helsingfors-baserad kompositör, producent och musiker. Efter misslyckade försök att bli en jazz saxofonist började Taira skriva sina egna popsånger och turnerade världen med hans numera nedlagda band Rubik och började sedan producera andra finländska artister från underground till mainstreama akter, bland annat Ruusut, Pariisin Kevät, Jaakko Aukusti. Som Shivan Dragn balanserar hans månglagrade, elektroakustiska ljud någonstans mellan experimentell nutidspop, mörka baleariska och hypnotiska väsen.

Hittills, och envist så, finns Shivan Dragns musik enbart i liveformat.

Shivan Dragn på KÖKART festival 2018:
Artturi Taira - sång, laptop, saxofon, synth etc
Kai Kuikkaniemi - ljus och andra uppenbarelser

Workshop

Treasure Island

Marina Bauer och Karoline Kalstveit, OPAFORM

måndag 20.8 00.00 till lördag 25.8 00.00

 

I denna workshop är vi ute efter en arkitektonisk pärla på Kökar! Vi spenderar veckan betraktandes av intressanta, övergivna strukturer och landskap. Kan vi hitta en potentiell återanvändning av några av de övergivna byggnaderna på Kökar? Kan vi hitta ett nytt sätt att läsa några av de glömda landskapen på öarna? Under veckan hörs flera inspirationsföreläsningar, och vi ska testa våra egna färdigheter som omstruktureringsarkitekter. Workshopen kommer att ge en lekfull introduktion till några grundläggande arkitektoniska verktyg, som involverar arbete med händer, kropp och sinne.

Workshopen leds av arkitekten Marina Bauer (Åland) och Karoline Kalstveit (Norge), två av tre samarbetspartners i det norska arkitekturföretaget OPAFORM. Marina har lett ett norskt nationellt projekt som förvandlade övergivna jordbruksbyggnader till spektakulära turistmål. Medan Karoline har vunnit utmärkelser för sin undersökning av Unstad, en liten by i Lofotens skärgård, som strävar att anpassa sig till sin nya status som turist- och surfingmål.

Besök OPAFORM

Notera att om du får en plats i workshopen, tillkommer en avgift på 80 €. Avgift inkluderar camping, festivalbiljett och deltagande i workshop.

Konst

Gabriella Riddez

Sverige

Mixed media

Gabriella Riddez konst undersöker kontraster och subtila element i samhällskontraktet. Hon utmanar perfektionismen genom att lägga in små beståndsdelar av skevhet i varje verk. Alla verk bär en historia, men hon vill att betraktaren ska skapa sig en egen. Grundare och kreativ ledare för den separatistiska konstagenturen Femart.se

Jakob Lavonius/Birdpeople

Åland

Ljudinstallation

Filosofistuderande, musiker och timvikarie i vården. Ingår i bandet Birdpeople som ibland också är en spretig arbetsgrupp i gränslandet mellan tanke och klang. Impulsen till det aktuella verket är en akut klaustrofobi inför Edmund Husserls fenomenologi.

Femart Collective

Sweden

Mångsidigt

Femart är Sveriges första och enda konst agentur av och med kvinnliga och icke-binära konstnärer. De förmedlar samhällsreflekterande och normkritisk konst. 

Minna Öberg

Åland

Repkonst

Minna inspireras av gatukonst och upphittade föremål. Tekniken varierar beroende på tid, rum och idé.
 

Aino Kivisaari

Finland

Akvarell målning

Den mest intressanta målartekniken, för Aino, är akvarell, och av alla platser i världen älskar hon Kökar mest. Hon bor på Kökar sommarhalvåret, jobbar i sin ateljé och har hållit akvarell kurser på ön redan under 28 somrar.

Elisa Serafia

Finland

Akryl

Elisa Serafia är en konstnär från Helsingfors. Hon målar abstrakta kraftulla färgmotiv som bidrar till starka känslor. Hennes målningar är i akryl-, pigment- och sprayfärg på duk. Hon hämtar sin inspiration från inre visioner, drömmar och natur. Hon älskar vatten, fisk och neonfärger.

Anna Sundblom-Westerlund

Åland

Skulptur

Konstnär bosatt på Föglö, i den åländska skärgården. Gestaltar ofta mänskliga relationer i tredimensionella objekt.
 

Annas konst finns utställd i Församlingshemmet i Hamnö på Kökar.
Anna finns på plats på lördag 25 augusti mellan kl.12.30-14.00

Regine Neumann

Kanada

Installation

Regine Neumanns ursprung är från Tyskland men bor numera i Kanada. Hon ser sitt arbete som en dialog mellan naturen och tiden och med situationerna, platserna och de människor hon möter.
Hennes installationer har genomförts under flera natur- eller miljöprojekt och bostäder i Kanada, Japan, Taiwan och Tyskland, och för andra gången nu i Kökar.

Regines konstinstallation hittar man på vägen från Kökar hamn till fesivalområdet.

Elisa Matikainen

Finland

Bildkonst

Elisa är en bildkonstnär från Tammerfors, Finland. Hennes konstform är målning och teckning. Hon har studerat konst på konstskolan i t ex Suomenlinna/Helsingfors och Konsthögskolan i Helsingfors. Hon flyttade från Helsingfors till Kökar i november 2017 och arbetar nu i Satu Kiljunens ateljé på Kökar. En stor inspiration i hennes konstuttryck är Kökar.

Elisa håller ateljén öppen på lördag 25 augusti mellan kl.12.30-14.00.

Festival info

Festivalkarta

Speltider

Fredag

Kl.19.00 Festivalområdet öppnar

Kl.20.00 DJ Iggy Popeda (Fi)

Kl.21.15 Bromander (AX/SE)

Kl.23.15 The Hearing (FI)

Kl.00.40 OAS1 (AX) 

Kl.02.00 Festivalområdet stänger

*Med reservation för ändringar.

Lördag

Kl.16.00 Festivalområdet öppnar

Kl.18.00 Roxy Jules (DK)

Kl.20.00 Toi Let (SE)

Kl.21.45 Izabell (NO)

Kl. 23.30 Shivan Dragn (FI)

Kl.00.45 Gärigheter (SE)

Kl.03.00 Festivalområdet stänger

*Med reservation för ändringar.

Övrig Info

Obs! Endast kontantbetalning för biljettköp i dörren.

Festival området är på Kökar skola och har öppet fredag kl.19.00-02.00 och lördag kl.16.00-03.00.

Specialvisningar
Lördag 25 augusti, kl. 12.30 – 14.00:
Anna Sundblom-Westerlunds utställning i Kökars församlingshem. Anna finns på plats och berättar.

Lördag 25 augusti, kl. 12.30 – 14.00:
Elisa Matikainens öppna galleri i Satu Kiljunens ateljé i Vålö. Elisa finns på plats och berättar.

 

KÖKART festival 20-25.8 2018

KÖKART festival 2018 är en ny nutida konst- och kulturfestival på Kökar, en av de mest exotiska platserna i den åländska skärgården. Festivalen vill förnya framtida kulturella tankar för alla som bryr sig om klimat, hållbarhet, migration och livskvalitet!

I mötet av en urban livsstil och en idyllisk åländsk skärgård, erbjuder KÖKART festival en innovativ "utanför din komfortzon-upplevelse" med workshops, nordisk mat, konst och musik med åländska och nordiska artister!

Festivalen är uppdelad i två delar varav Del 1 erbjuder workshops och Del 2 erbjuder konst och konserter. Du väljer själv hur du önskar delta. Det betyder att du kan tillbringa fem dagar på KÖKART festival.

Festivalens tema är de fyra elementen jord, luft, vatten och eld och vi lovar att dessa element är väldigt närvarande under din vistelse på Kökar – en liten skärgårdsö sydost om fasta Åland.

KÖKART festivalen ordnas av Nordens institut på Åland i samarbete med det lokala Kökar-samhället och finansieras av nordiskt och lokalt stöd.

Nordens institut på Åland (NIPÅ) är en kulturinstitution under Nordiska ministerrådet.

Resa

Torsdag

Långnäs - Kökar

10.00 - 12.30

16.00 - 18.30

18.15 - 20.45

Torsdag

Galtby – Kökar

10.00 – 12.30

Söndag

Kökar – Långnäs

06.30 – 09.00

14.00 – 16.30

17.35 – 20.05

Söndag

Kökar – Galtby

12.00 – 14.30

Söndag

11.30

13.30

17.00

Lördag

Långnäs – Kökar

09.30 – 12.00

11.00 – 13.30

17.30 – 20.00

 

Kökar – Långnäs

08.00 – 10.30

14.00 – 16.30

17.35 – 20.05

Lördag

Galtby – Kökar

15.15 – 17.35

 

Kökar – Galtby

12.00 – 14.30

Lördag

11.30

13.00

17.00

Fredag

Långnäs – Kökar

12.00 – 14.30

16.00 – 18.30

19.00 – 21.30

Fredag

Galtby – Kökar

10.00 – 12.30

21.00 – 23.30

Fredag

14.00

18.00 

21.00

23.00

Från Stockholm

Ruttförslag:

Buss från Stockholm (City Terminalen) till Kapellskär / Grisslehamn hamn.

Färja från Kapellskär / Grisslehamn till Mariehamn / Eckerö hamn.

Buss från antingen Mariehamn / Eckerö hamn till Långnäs hamn.

Färja från Långnäs hamn till Kökar.

Från Helsingfors

Ruttförslag:

Buss från Helsingfors (via Åbo) - Galtby hamn*

Färja från Galtby hamn - Kökar

*Galtby ligger i Korpo, ca 75 km från Åbo, passerar Parainen (Pargas) och Nauvo (Nagu) på Finlands fastland. För att komma till Korpo finns två mindre kabelfärjor, vilka båda arbetar enligt en tidtabell. Förvänta minst 4½ timmars körtid från Helsingfors till Galtby.

Du kan boka din bussbiljett genom Matkahuolto

Från Åbo

Ruttförslag:

Buss från Åbo - Galtby hamn*

Färja från Galtby hamn - Kökar

*Galtby ligger i Korpo, ca 75 km från Åbo, passerar Pargas och Nagu på Finlands fastland. För att komma till Korpo finns två mindre kabelfärjor, vilka båda arbetar enligt en tidtabell. Förvänta minst 2½ timmars körtid från Åbo till Galtby

Du kan boka din bussbiljett genom Matkahuolto

Boende

Vila dig lite!

I din festivalbiljett ingår camping, men du måste anmäla din plats – Gör det här

Biljetter

Detta är en biljett

Var med i pilotåret av KÖKART festivalen och försäkra dig en biljett nu!

Det finns ett biljett alternativ:
- 2 dagarsbiljett á 50€
- 1 dagsbiljett á 30€ (endast i dörren)

Service avgift tillkommer

Alla biljetter inkluderar camping och tillträde till festivalområdet.
Obs! Du måste reservera din camping plats här!

  • 2 dagarsbiljett

Camping ingår. Reservera campingplats här. Obs! Eget tält medtages!

  • 1 dagsbiljett

Camping ingår. Reservera campingplats här. Obs! Eget tält medtages!

  • Workshopsbiljett

För att delta i workshopen måste en separat anmälan göras. Mer info hittas under WOKRSHOP sektionen

Volontär

Anmäl dig som volontär!

Ta tillfället i akt att besöka den vackra Ålandska skärgården och var med i skapandet av den allra första KÖKART festivalen 2018! Genom volontärarbete på KÖKART har du chansen att lära känna människor från alla världens hörn, njuta av naturen på Kökar och vara med i festivalteamet!

Om volontärarbete på KÖKART festival

Volontärer kommer att arbeta med oss ​​på ön Kökar. Vet du inte var det ligger? Vi hjälper dig och informera dig hur du tar dig till denna vackra ö. Volontärer kommer att ledas av vårt festivalteam och vi strävar efter att dela upp skiften så att alla också kan ta del av festivalen.

Volontärer måste vara över 18 år och respektera festivalens värderingar. Vi förväntar oss inte några specifika färdigheter, men om du har passion och kompetens inom ett visst område, är det förstås en merit! Ingen lön kommer att betalas till volontärerna. Förutom en unik arbetslivserfarenhet, ger vi dig en festivalbiljett och mat under festivalen. Du behöver bara ta med dig eget tält och ett öppet glatt sinne!

Anmälning

Vänligen fyll i ansökningsblanketten nedan - vi kontaktar dig senast i juli. Ansökningsformuläret innehåller tilläggsinformation om arbetsuppgifter, schema och logi.

Värderingar

Vi tar hand om dig och miljön!

KÖKART är mer än en festival, det är en mötesplats för kulturell dialog och frågor relaterade till hållbarhet. KÖKART arbetar mot att vara en pionjär som en hållbar kulturfestival i Östersjön och strävar till att lämna ett minimalt koldioxidavtryck.

KÖKART stöder lokalbefolkningen och uppmanar alla att njuta av konst, musik, lokal mat och atmosfär i den vackra skärgårdsomgivningen. Vi arbetar i skärgården med respekt till miljön.

Vi hoppas att du inte kommer att köra din egen bil på Kökar under festivalen, men festivalerna kommer istället att erbjuda cyklar, elektriska cyklar och elbilstransporter som lokal transport på ön. Vi strävar efter att material som används under festivalen är ekologiska, möjliga att återanvända eller har möjlighet att återvinnas.

KÖKART festival drivs av Nordens institut på Åland i samarbete med det lokala Kökar-samhället och finansieras av nordiskt och lokalt stöd. Nordens institutet på Åland (NIPÅ) är en kulturinstitution under Nordiska ministerrådet.

Nordens institut på Åland arbetar för:

• Att vara en synlig aktör på den åländska konst- och kulturscenen samt ta en ledande roll i förhållande till den åländska kulturens samspel med det övriga Norden och andra prioriterade geografiska områden.

• Att ta en ledande roll som förmedlare av nordisk kultur på Åland samt åländsk kultur till det övriga Norden

• Bidra till att barn och unga har en central plats i det nordiska kultursamarbetet.

NIPÅ är informationspunkt för Nordisk kulturkontakt och Nordiska kulturfonden. Vi erbjuder rådgivning och hjälper dig att hitta rätt bland de olika stödprogrammen.

Nordens institut på Åland inrättades maj 1985.

Kontakt

Jacob M Haagendal

Direktör

"Kontakta mig om du vill vara en del av KÖKART-festivalen. Vi är alltid intresserade av att samarbeta med kreativa partners. "

jacob.haagendal@nipa.ax
+358 (0)40 160 93 00

Sheyda Shafiei

Festival ledare

"Kontakta mig för allmän information om festivalen! Vi ser fram emot att se dig på Kökar i sommar!"

sheyda.shafiei@nipa.ax
+358 (0)40 189 64 04

Festival team

Helena von Schoultz
- Produktion
Emilia Liesmäki
- Produktion
Daniel Johansson
- Kommunikation

Partners

Site by Strax